Елитните германски клубове "Байерн" (Мюнхен), "Борусия" (Дортмунд) и "Айнтрахт" (Франкфурт) бяха обвинени в легитимирането на модерното робство заради предсезонните си лагери в Катар и ОАЕ.

Присъствието на трите отбора в двете държави предизвика остра реакция от Международната конфедерация на профсъюзите (ITUC), както и на германски политици.

"Байерн" не трябваше да организира тренировъчен лагер в Катар. Това е легитимация на модерното робство", заяви директорът по комуникациите на ITUC Тим Ноонан пред германската телевизия ZDF.

Катар от дълго време е критикуван за условията на труд на работниците по подготовката на страната за домакинство на световното първенство по футбол през 2022 г. Особено тежко е положението на чужденците, като в последните години се съобщава за множество жертви сред работниците мигранти. Организацията на профсъюзите прогнозира, че до 2022 г. ще има около 7000 жертви.

Вицепрезидентът на Бундестага Клаудия Рот от групата на Зелените атакува присъствието на "Борусия" и "Айнтрахт" в ОАЕ. Тя смята, че "Борусия" не трябва да се гордее много, че е избрал Дубай пред Катар, защото страната "в пълна сила се разправя с дисидентите".

"Човешките права са универсални права във всяка култура, а германските клубове със своите милиони фенове имат важна отговорност", заяви тя.

Ролф Мюлер, ръководител на спортната асоциация на провинция Хесен, също обяви, че футболните клубове имат и политическа отговорност.

"Футболистите често са сравнявани с идоли и те трябва да се държат по този начин. Когато пътуват за страни като Катар или Абу Даби, аз очаквам поне да чуя критичен анализ от тези клубове", заяви Мюлер.

Преди началото на зимната подготовка представителите на трите клуба отхвърлиха съмненията доколко е уместно да пътуват за Залива.

Спортният директор на "Борусия" Михаел Цорк отхвърли само възможността да пътува за Катар и обяви критиките като "двуличие". А от "Айнтрахт" се оправдаха, че Дубай е дестинация за почивка на половин Европа.

"Знаем, че отиваме в държава, където културата е по-различна от Германия. Нашият тренировъчен лагер не е политическа заявка. Не трябва да се смесват нещата", заяви изпълнителният директор на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге.

Въпреки заявленията за неполитическо присъствие в Катар, старши треньорът на "Байерн" Пеп Гуардиола предизвика нови критики с появата си на финала на завършилия преди дни тенис турнир в Доха в компанията на местните шейхове. 

Дневник