Българската и италианската федерации по волейбол се разбраха как да се проведе световното първенство през 2018 г., на което са съдомакини.

Окончателният документ беше подписан от президента на БФВ Данчо Лазаров и от президента на италианската федерация Ренато Арена, който е вицепрезидента на Европейската конфедерация.

Двете страни се договориха 24-те отбора да се разделят на два потока по 12 отбора. В първата фаза отборите във всяка страна ще се разделят в две групи по шест отбора. Те ще играят в различни градове. След груповата фаза последните два от групата отпадат от шампионата.

Осемте останали отбора във всяка държава се разпределят в две групи по четири отбора. Отново в различни градове всеки от отборите ще изиграе по още три мача.

Финалната фаза ще е с шест отбора по системата от Световната лига и мачовете ще се играят в Италия. Финалната шестица се формира от първенците от всяка група, плюс двата най-добри втори отбори. По време на цялото първенство ще се играят по два мача на ден във всяка зала.

Предложението на България и Италия е световното първенство да се проведе между 15 септември и 15 октомври 2018 г.

Очаква се тези предложения да бъдат разгледани и утвърдени в близките дни на заседание на международната федерация (FIVB).

Дневник