Бившият вицепрезидент на ФИФА Алфредo Хавит беше екстрадиран от Швейцария в САЩ, където започна дело по обвинение в корупция срещу него. Очаква се още утре Хавит да застане пред съда.

54-годишният бивш президент на северноамериканската конфедерация КОНКАКАФ беше арестуван в началото на декември в Цюрих заедно с още 16 души от високите нива на световната централа.

Хавит е обвинен от американската прокуратура в получаване на финансови подкупи в размер на милиони долари във връзка с уреждането на телевизионни и рекламни права на регионални първенства и на срещи от световните квалификации.

Междувременно вече бившият генерален секретар на ФИФА Жером Валке е уверен, че ще бъде напълно оправдан по обвиненията за корупция, сподели неговият адвокат Бари Берке.

Валке беше уволнен от поста си, след като през септември бе само временно отстранен заради корупционния скандал, който избухна през пролетта на миналата година.

"Валке е горд от това, което е постигнал като генерален секретар на ФИФА. Особено провеждането на двете най-успешни световни първенства в ЮАР и Бразилия. Той е уверен, че ще бъде напълно оправдан. Приносът му за развитието на футбола, които той обича, ще остане в историята", каза пред "Ройтерс" адвокатът на бившия генерален секретар.

dnevnik.bg