Бившият президент на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Ламин Диак е сключил сделка с президента на Русия Владимир Путин, за да бъдат "покрити" девет руски атлети, заловени с допинг през 2013.

Руските спортисти впоследствие не са взели участие в световното първенство в Москва през същата година, каквито са били първоначалните планове, но и не са били наказани за злоупотребите си.

Това става ясно от втората част на независимия доклад на Световната антидопингова агенция (WADA), чиято първа част предизвика най-големия скандал в историята на този спорт.

В доклада, написан от президента на WADA Дик Паунд, се казва, че не може проблемите в атлетиката да се хвърлят върху няколко души.

"Корупцията е залегнала в организацията. Не може да бъде игнорирана или отхвърлена сякаш се дължи на няколко отделни случая", пише още в доклада.

Дик Паунд изрично упоменава, че няма начин изпълнителният комитет на IAAF, в който по това време е бил и настоящият президент на организацията Себастиан Коу, да не е знаел за случващото се във федерацията и мащабите му.

Освен за взаимоотношенията между Диак и Путин, в документите е отбелязан рязък скок от 6 на 25 милиона долара в цената на телевизионните права за шампионата през 2016 година, които са осигурени от руска банка.

В доклада пише още, че Диак лично е назначил адвокат, който да се занимава с делата, свързани с руските състезатели, въпреки че юристът не е имал никакъв опит в антидопинговите дела.

Вчера в публичното пространство бяха изнесени и текстовете на имейли от 2009 година, в които тогавашният главен секретар на IAAF е предупредил руската федерация, че употребата на допинг в страната е излязла извън контрол и вече представлява опасност за здравето и живота на спортистите. 

dnevnik.bg