Японският състезател по конен спорт Хироши Хокецу ще опита да стане най-възрастният участник в историята на олимпийските игри. 74-годишният мъж подаде заявка за квалификациите в индивидуалния дресаж. Пресявките ще излъчат четирима представители на Япония в тази дисциплина.

Ако спечели квота за игрите в Рио де Жанейро, Хокецу ще запише четвърто олимпийско частие. Японецът беше най-възрастният състезател в Пекин през 2008 г. и в Лондон през 2012 г. Той прави олимпийския си дебют през 1964 г. в Токио. Класира се и за игрите в Сеул през 1988 г., но не участва заради заболяване на коня му.

Роденият на 28 март 1941 г. Хокецу е третият най-възрастен спортисти в историята на олимпийските игри. Рекордьор е шведът Оскар Сван, който отборно печели сребро в спортната стрелба в Антверпен през 1920 г., три месеца преди да навърши 73 години.

Вторият най-възрастен олимпиец е австрийският състезател по конен спорт Артур ван Понграц, който завършва четвърти в отборния дресаж на игрите в Берлин през 1936 г. Тогава той е на 72 години и един месец. 

dnevnik.bg