Григор Димитров се класира за финала на турнира от категория "АТП 250" в Сидни, след като победи Жил Мюлер от Люксембург с 6:2, 7:6 (4).

В опит да спечели пета титла в кариерата си и първа от 2014 г. българският тенисист ще срещне миналогодишния шампион Виктор Троицки, който победи Теймураз Габашивли от Русия с 3:6, 6:4, 6:4.

24-годишният Димитров ще играе седми финал в турнирите на АТП, но първи от 15 месеца насам.

Той показа много солиден сервис, загуби малко точки в своите подавания и имаше стопроцентова ефективност при възможностите за пробив. Димитров беше доста агресивен и в същото време не допусна много непредизвикани грешки

Българинът трябваш да излиза няколко пъти на корта днес, след като първо доигра четвъртфинала срещу Александър Долгополов, а около три часа след това се върна за полуфинала с Мюлер.

Двубоят започна отлично за Димитров, който проби още в първия гейм, а след това затвърди предимството си за 2:0. Мюлер взе следващото си подаване, след което мачът за първи път беше прекъснат заради дъжд.

В двата си сервис гейма при доиграването с украинеца Димитров реализира пет аса и не загуби нито точки. При подновяването на полуфинала българският тенисист отново показа, че е работил много върху началния удар през зимната пауза.

Димитров не загуби нито точка в първите си два сервис гейма след паузата, за да поведе с 4:2. След това той реализира втори пробив, а след ново безпроблемно подаване сложи успешен край на първия сет.

Двамата тенисисти отново бяха спрени заради дъжд при 2:2 във втория сет, а след леко прекъсване, за да бъдат почистени линиите, играта продължи без пробиви.

В тази втора част Димитров не получи възможност да спечели подаването, а в същото време Мюлер имаше три точки за пробив. Третата беше с цената на сетбол в десетия гейм, но българският тенисист запази спокойствие и измъкна подаването си.

Мюлер поведе с 6:5, след което мачът отново беше прекъснат заради дъжд. След подновяването на играта Димитров вкара сета в тайбрек, в който пръв стигна до мини пробив, а след това поведе с 5:2.

Тенисистът от Люксембург намали до 4:5, но при свой сервис българинът стигна до два мачбола и реализира още първия.

Димитров записа втора загуба от четири мача с Мюлер и прекъсна серията от две поредни загуби срещу този съперник, които допусна в Ротердам и "Куинс" през 2015 г.

Българинът завърши днешния мач със седем аса, 69% вкаран първи начален удар, 81% спечелени точки след първи сервис и 73% след втори. Той загуби едва 13 точки, когато сервираше, а при посрещане спечели 54% от точките след втори сервис на Мюлер.

Димитров реализира два пробива от две възможности в първия сет. След това Мюлер значително повиши нивото на началния си удар и реализира всичките си 12 аса във втората част, а освен това започна повече да притиска сервиса на съперника. Българинът обаче показа спокойствие в критичните моменти.


Димитров и Троицки ще се срещнат за втори път през този сезон, след като миналата седмица играха в осминафиналите на турнира в Бризбейн.

Българинът спечели с 5:7, 7:6, 6:2, за да запише втори успех от два мача със сърбина, който заема 22-ото място в ранглистата.

Финалът на турнира е в събота, а програмата ще бъде обявена по-късно днес. 

dnevnik.bg