Звездата на световната атлетика Юсейн Болт заяви, че е останал поразен от мащабния допинг скандал. Той обаче е против идеята на британската федерация всички световни рекорди да бъдат анулирани.

В четвъртък излезе втората част от доклада на независимата комисия към Световната антидопингова агенция. В него се твърди, че под ръководството на предишния си президент Ламин Диак международната федерация (ИААФ) е прикривала организиран допинг и е изнудвала състезатели. След предишния доклад една от водещите сили в атлетиката - Русия, се оказа наказана.

Болт каза, че останал шокиран, след като чул заключенията от доклада. Той призна, че е вярвал, че ИААФ върши добра работа за изчистването на спорта.

Болт държи световните рекорди в спринтовете на 100 и 200 м, а като част от щафетата на Ямайка допринесе и за този на 4 по 100 м. Според думите му пред "Ройтерс" е "безсмислено" да се анулират най-добрите постижения в атлетиката.

"Това, което е станало, е станало. Трябва да продължим напред и да опитаме да направим следващите първенства и олимпийски игри, а и следващите рекорди по най-добрия начин. Да гледаме към бъдещето", заяви Болт, който има 11 златни медала от световни първенства.

"Не бива да се притесняваме за миналото, но трябва да изградим бъдещето", добави ямаецът.

Дневник