"Национална спортна база ЕАД" ще инвестира 1 млн. лева собствени средства за изграждане на нова лекоатлетическа писта в спортната база на Белмекен, а още толкова ще под форма на дарение ще бъдат инвестирани от Кирил Домусчиев в реконструкция на терена и осветлението на футболния стадион, част от базата.

Това разкри министърът на спорта Красен Кралев пред БНТ и според него проектите ще бъдат реализирани в рамките на няколко месеца след стопяването на снега, за да може на новите спортни обекти да се подготвят спортисти за олимпиадата в Рио.

"Без инвестиции в инфраструктурата, не можем да развиваме спорта в България. Публичните средства за спорт в момента са недостатъчни, затова трябва да се търсят начини за развиване на публично-частното партньорство, да се привличат инвеститори в спортна инфраструктура", коментира Кралев.

Спортният министър обяви, че в подготвяния нов закон за спорта са предвидени по-облекчени условия за ползване на държавни спортни бази от частни инвеститори, както и срок от 30 години за сключване на договори за концесия при наличие на сериозна инвестиционна програма. Законът ще бъде внесен в НС през март тази година.

"Утре ще знаем името на консорциума, спечелил поръчката за реконструкция на зала "Фестивална" и, ако няма обжалване, ще подпишем договор на 3 февруари. На 24 февруари ще бъде обявен и спечелилият поръчката за реконструкция на "Зимния дворец", обяви министърът.

Според Кралев, на футбола в България е нужен "рестарт".

"Собствениците на футболни отбори в България трябва да седнат и да се разберат как трябва да се управлява този спорт. Ако трябва да променят правилата, но след това те да се спазват от всички. Готов съм дори да инициирам и да домакинствам на такава среща", заяви Кралев.

Дневник