Мащабен скандал, свързан с уреждането на мачове, е на път да остави случващото се на Australian Open на заден план. Би Би Си и BuzzFeed News твърдят, че имат доказателства за манипулиране на резултати на най-високо ниво.

Информацията идва в часовете, в които започнаха двубоите от основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем.

Според нея 16 състезатели от топ 50 през последното десетилетие са свързани с уреждането на мачове, но имената им не се съобщават. Сред тях има и шампиони в турнири от Големия шлем. Осем от заподозрените ще участват в Мелбърн тази седмица.

Три от съмнителните мачове са се случили на "Уимбълдън". Никой от заподозрените не е бил наказван.

От Би Би Си съобщават, че са получили тайни документи с доказателства от анонимни източници.

Директорът на АТП Крис Кермоуд заяви, че времето, в което се правят разкритията, е "разочароващо". Той отрече асоциацията да е прикривала тенисисти.

В тениса от септември 2008 г. действа Tennis Integrity Unit - звено, което следи за злоупотреби. "Докладите на Би Би Си и BuzzFeed News са свързани със събития от преди десет години, но ние ще разследваме всяка нова информация, както го правим винаги", каза Кермоуд.

Подкупи в хотели

По време на големите турнири тенисистите са били посещавани в хотелските си стаи от представители на т.нар. синдикати, свързани със залагания на спортни състезания. Те са получавали предложения за подкупи от над 50 хил. долара, за да манипулират резултатите от мачове.

В доклада се споменават детайли от разследването на мача между Николай Давиденко и Мартин Аргело през 2007 г. Тогава четвъртият в света Давиденко загуби от съперника си, който беше на 87-о място в ранглистата. Двамата бяха оневинени поради липсата на достатъчно доказателства.

Кермоуд изтъкна, че в тениса има нулева толерантност към корупцията и злоупотребите.

dnevnik.bg