Българският тенисист Григор Димитров се класира за втория кръг на Australian Open. Той постигна трудна победа с 6:3, 7:6 (8), 6:3 срещу Паоло Лоренци.

Димитров беше изправен пред доста предизвикателства в мача си с 34-годишния италианец, който е 57-и в света. Лоренци имаше пробив преднина в първия и третия сет, а във втория водеше с 6:4 точки в тайбрека.

Българинът прояви характер и макар да не игра по най-добрия начин, съумя да постигне целта си. Той имаше нужда от 2.27 часа, за да премине във втория кръг.

Димитров приключи с 12 аса и 44 печеливши удара срещу съответно седем и 26 за съперника му. В играта си той заложи и на по-често излизане на мрежата, като завърши успешно 29 от 34 разигравания.

Следващият съперник на Димитров ще е някой измежду квалификантите Йозеф Ковалик от Словакия или Марко Трунгелити от Аржентина. При нов успех той ще играе с победителя от мача между Роджър Федерер и Александър Долгополов.

Димитров се появи на корта в Мелбърн, облечен в нетрадиционната за него безръкавна фланелка. Той допусна пробив още в първия гейм на мача. Българинът отговори мигновено и още във втория изравни.

Двамата взимаха спокойно сервис геймовете си до 4:3. В осмия гейм Димитров направи решителна стъпка и с нов пробив поведе с 5:3, след което приключи сета.

Вторият сет продължи повече от час, като двамата не успяха да се пробият. В тайбрека Лоренци поведе с 6:4, а по-късно имаше и още една възможност за спечелване на сета. Димитров обаче се пребори за успеха с 10:8 точки.

Опитният италианец започна третия сет, както го направи и в първия. Той проби, но този път успя да затвърди постигнатото и поведе с 2:0. Лоренци можеше да стигне и по-далеч, но пропусна точка за нов пробив в продължителния трети гейм.

След 1:3 Димитров влезе в силна серия и спечели пет последователни гейма. Той взе последните си два сервис гейма в мача на нула и заслужи участието си в следващия кръг.

dnevnik.bg