Заемащият 45-ото място в световната ранглиста Фернандо Вердаско елиминира носителя на 14 титли от Големия шлем Рафаел Надал още в първия кръг на Australian Open.

32-годишният испанец победи своя сънародник със 7:6 (6), 4:6, 3:6, 7:6 (4), 6:2 в зрелищна битка, която продължи 4 часа и 41 минути.

Вердаско изоставаше с 1:2 сета, а в решителната пета част губеше с 0:2 и 30:40, но благодарение на бруталния си форхенд и мощния си начален удар стигна до обрат и записа трета победа в 17 мача срещу този съперник и първа във формат три от пета сета.

Надал отпада още в първия кръг на Australian Open за пръв път в кариерата си и едва за втори при 44-те участия в турнирите от Големия шлем. Предишното беше от белгиеца Стив Дарси на "Уимбълдън" през 2013 г.

Световният номер 5 не успя да се справи с изключително агресивната и атакуваща игра на съперника, след като взе третия сет.

Той имаше шанс да поведе с 3:0 в петата част, но Вердаско отрази възможността с един от 20-те си аса в мача и след това спечели шест поредни гейма, за да сложи неочаквано ранен край на първия турнир от Големия шлем за Надал и да вземе реванш за драматичната петчасова загуба в полуфиналите през 2009 г.

Вердаско завърши двубой с впечатляващите 90 уинъра срещу 37 за Надал. Също толкова голяма беше разликата и при непредизвиканите грешки - 91 за по-възрастния испанец срещу 38 за шампиона от 2009 г.

Бившият номер 7 имаше една тактика и неизменно я следваше - атака при всяка удобна възможност. С напредването на мача опитите му за завършващи удари все по-често намираха очертанията на корта, а броят на грешките намаляваше. В решителния сет той показа най-доброто от своята нападателна игра и не остави шансове на Надал. 

В първия сет сервиращите доминираха и логично се стигна до тайбрек. Надал не получи нито една възможност да пробие, а Вердаско имаше три в деветия гейм, но бившият номер 1 ги спаси. Решителният гейм също беше много равностоен и смените на полетата дойдоха при 3:3 и 6:6.

Надал обаче правеше необичайно много грешки и пропусна сетбол при 6:5. Четвъртата му двойна пък даде на Вердаско сетбол при 6:7. 32-годишният испанец не пропусна да се възползва след отличен начален удар.

Надал реализира първия пробив в двубоя в третия гейм на втория сет. Той успя да го затвърди и да поведе с 3:1. Вердаско навакса пасива си при 4:4, след като взе четвъртото подаване на своя сънародник. Надал обаче веднага направи нов пробив и след това затвори сета при свой сервис.

Уинърите на Вердаско намаляха в третата част, докато броят на грешките остана същия. Той допусна пробив още в първия гейм, а още един в деветия гейм сложи край на сета, в който Надал не позволи на съперника да стигне до шанс да пробие.

Цели четири обаче се откриха пред Вердаско в първи гейм на четвъртата част. Той се възползва от последния, след това затвърди предимството си, а при 5:4 сервираше за влизане в пети сет. Надал обаче се спаси в последния момент и отново се стигна до тайбрек.

Вердаско реализира мини пробив още в първото разиграване. Той успя да задържи крехкия си аванс и при 6:4 с чудовищен сервис сложи край на сета.

Решителната пета част започна лошо за бившия номер 7, който допусна ранен пробив и изостана с 0:2. Надал дори имаше възможност за втори пореден пробив, но Вердаско се спаси с ас и от този момент до края направи съперника си безпомощен със страхотен тенис.

"В петия сет играх може би най-добрия тенис в живота ми", каза след двубоя Вердаско, който във втория кръг ще срещне Дуди Села. Тенисистът от Израел победи в първия кръг германеца Бенямин Бекер с 6:1, 6:3, 2:6, 6:2.

Надал е най-високопоставеният тенисист, който напусна Australian Open в първия кръг. Още двама от поставените си тръгнаха днес - №11 Кевин Андерсън, който се отказа от двубоя срещу американеца Раджеев Рам при 6:7, 7:6, 3:6, 0:3, както и №20 Фабио Фонини, който отстъпи срещу Жим Мюлер от Люксембург след четири тайбрека.

От фаворитите, които играха днес, с лекота напред продължиха Анди Мъри след 6:1, 6:2, 6:3 срещу Александър Зверев, Давид Ферер след 6:4, 6:4, 6:2 срещу Павел Гойовчик и Милош Раонич след 6:1, 6:4, 6:4 срещу Лука Пуи. По-късно на корта излиза и Стан Вавринка. 

dnevnik.bg