Григор Димитров срещна по-големи от очакваното трудности срещу дебютанта Марко Трунхелити, но преодоля втория кръг на Australian Open след победа с 6:3, 4:6, 6:2, 7:5. Следващият съперник на българския тенисист е рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер.

Швейцарецът имаше доста по-лесен мач срещу Александър Долгополов, в който се наложи с 6:3, 7:5, 6:1 за 93 минути.

Димитров също очакваше бърза победа, тъй като съперникът му заема 210-ото място в световната ранглиста и за пръв път в кариерата си участва в основната фаза на турнир от Големия шлем.

25-годишният аржентинецът обаче показа борбена игра и много добър форхенд, а 24-годишният българин имаше моментни колебания, които удължиха престоя му на корта до 2 часа и 38 минути.

По този начин общото игрово време на световния №29 от началото на турнира достигна 5 часа и 5 минути, докато следващият му съперник на корта премина през първите си две срещи само за 2 часа и 45 минути.

Димитров започна отлично мача с Трунхелити, реализира пробив още в първото подаване на аржентинеца и набързо поведе с 3:0. Българинът взе с лекота и следващите си две подавания, за да стигне до възможност да сервира за сета при 5:3.

В този момент той за първи път показа колебания на начален удар и трябваше да мине през тежък гейм с няколко равенства и възможност за връщане на пробива пред Трунхелити, преди все пак да приключи първата част в своя полза.

Димитров обаче започна колебливо и втория сет. В гейм, в който водеше с 40:0, 24-годишният българин допусна пробив след двойна грешка в последната точка. Трунхелити затвърди предимството си и поведе с 3:0.

Димитров успя бързо да изравни със серия от три поредни гейма в своя полза. Когато обаче трябваше да сервира за оставане в сета при 4:5, хасковлията се пропука за втори път и Трунхелити изравни сетовете.

Българинът показа най-добра игра в третата част, която спечели за половин час. Той реализира два пробива от три възможности - в първия и петия гейм, загуби само шест точки в своите подавания и спечели при седем от осемте си излизания на мрежата.

Трунхелити имаше две поредни възможности да върне единия пробив при 1:4. Този път обаче Димитров подходи по-агресивно и се справи със ситуацията, за да поведе с 5:1 и при следващото си подаване да спечели сета. 

dnevnik.bg