"Реал" (Мадрид) остава клубът с най-високите приходи в света, показва 19-ото издание на традиционния годишен доклад Football Money League на "Делойт". Белите са на върха за 11-а поредна година.

Приходите на "Реал" за сезон 2014-15 г. са нараснали до 577 млн. евро спрямо 549.5 милиона преди година. Преди три години мадридчани станаха първият футболен клуб в света, преминал границата от 500 млн. евро.

Около половината от приходите на "Реал" идват от търговска дейност. Почти 200 милиона са от продажбата на телевизионни права, а 130 милиона са в графата "приходи в деня на мача".

"Барселона" изскочи на второто място в класацията. Благодарение на успехите си на терена, където миналия сезон спечелиха титлата и купата в Испания, както и купата в Шампионската лига, каталунците отчитат 560.8 млн. евро приходи. Това е със 74 милиона повече спрямо предната година.

"Манчестър юнайтед" загуби една позиция и вече е трети с 519.5 млн. евро. От "Делойт" очакват английският клуб да оглави класацията догодина. В основата са влезлият в сила договор с "Адидас", както и завръщането на отбора в Шампионската лига за настоящия състезателен сезон.

В челната петица попадат още ПСЖ и "Байерн".

В класацията влизат рекордните девет клуба от Висшата лига - с един повече от сезон 2013-14. Важен фактор е стабилизирането на паунда спрямо еврото, обясняват от "Делойт". В топ 30 има общо 17 клуба от Висшата лига.

Общите приходи на 20-те най-богати клуба в света достигат 6.6 млрд. евро. Този резултат е с 8% по-висок от преди година, когато за пръв път беше премината границата от 6 милиарда.

dnevnik.bg