Бившият световен №1 Лейтън Хюит сложи край на професионалната си кариера, след като загуби последния си мач с 2:6, 4:6, 4:6 от поставения под №8 Давид Ферер на Australian Open.

Австралиецът, който през февруари ще навърши 35 години, избра за своя бенефис любимия си турнир пред родна публика, в който участва за 20-и пореден път. Най-доброто му класиране в Мелбърн е финалът през 2005 година, в който губи от руснака Марат Сафин.

"Дадох всичко от себе си, както винаги, и не оставих нищо в съблекалнята и с това винаги мога да се гордея.  През цялата си кариера давах 100% от себе си. Обичам да идвам тук и да се състезавам. Никога не е трудно да играеш пред такава публика", сподели Хюит веднага след мача.

"Чувството е странно. Може би няма да го осъзная напълно докато не минат няколко дни. Тук винаги е и ще бъде като мой втори дом. Щастлив съм да мога да идвам тук 20 поредни години. Явно е било в главата ми (краят на кариерата) през цялата седмица. Беше фантастичен месец. Чест е за мен да имам подкрепата на тази публика. Тази публика, тя означава толкова за мен", каза още австралиецът през сълзи, след като на корта се появиха и трите му деца.

Хюит приключва кариерата си с две титли на сингъл от "Големия шлем". През 2001 година той спечели US Open след победа на финала срещу американската легенда Пийт Сампрас, а през 2002 година триумфира на "Уимбълдън" след успех срещу Давид Налбандян.

Общо титлите на сингъл на австралиеца са 30, а той ще остане и в историята като първия в "Open" ерата, който е триумфирал в турнир от "Големия шлем" и индивидуално, и на двойки. През 2000 година той печели US Open заедно с партньора си Макс Мирни.

Хюит стъпва за пръв път на първото място в световната ранглиста през ноември 2001 година, когато е само 20 години и става най-младият тенисист в историята, постигал това. Австралиецът остава на върха общо 80 седмици.

Австралиецът е печелил два пъти "Купа Дейвис" със страната си (1999, 2003) и е триумфирал два пъти във финалния турнир на ATP (2001, 2002).

dnevnik.bg