Българският тенисист Григор Димитров приключи участието си в Australian Open. Той загуби с 4:6, 6:3, 1:6, 4:6 срещу Роджър Федерер в третия кръг след 2.35 часа.

За Димитров това беше пето поражение в пет мача с швейцареца. До момента той е успял да вземе два сета.

Федерер записа историческо постижение, като спечели своята победа номер 300 в турнирите от Големия шлем. Съперникът му в осминафиналите ще е Давид Гофен.

Двамата изиграха добър мач. През по-голямата част от него вторият в света държеше развоя под контрол. Единствено във втория сет Димитров надигра швейцареца, като използва по-големия брой грешки.

В края се видя, че българинът има проблеми в дясната ръка. Това значително намали силата на сервиса му и разколеба представянето му.

Димитров завърши с 23 печеливши удари спрямо 48 на победителя. Непредизвиканите грешки бяха 44 срещу 55.

Мачът започна със спечелен сервис гейм за Димитров. Веднага след това заради дъжд се наложи да бъде спуснат покривът на "Род Лейвър арина".

Федерер направи решителен пробив в седмия гейм, след което поведе с 5:3. Веднага след това швейцарецът можеше да стигне до нов пробив, но Димитров се спаси от 0:40.

Българинът дори имаше възможност да изравни за 5:5 в гейма, в който съперникът му сервираше за спечелването на сета. Рекордьорът по титли от Големия шлем обаче постигна целта си за 6:4.

Във втория сет българинът проби за 3:1, след което с добра игра и постоянство задържа преднината си. При 4:2 в своя полза той отново излезе от трудно положение. Федерер, който увеличи броя на непредизвиканите грешки, дръпна с 40:15 и имаше две възможности да върне пробива. Въпреки че имаше проблем с първия сервис, Димитров се справи със задачата си и стигна до 5:2.

В деветия гейм той беше стабилен и след убедителен успех изравни резултата в мача.

Федерер набързо си върна преднината от сет преднина, като спечели третия за 28 минути. Той направи ранен пробив и поведе с 3:0, като загуби само четири разигравания в първите три гейма.

Последва размяна на бързи геймове, а след това швейцарецът отново проби за 5:1. Димитров стигна до две възможности за връщане на единия пробив, като поведе с 40:15. Съперникът му използва колебанието му и направи обрат за 6:1.

Федерер направи ключов пробив и в четвъртия сет. След това се проявиха проблемите в ръката на Димитров.

Българинът се бори и успя да избегне нов пробив, но нямаше реална възможност за обрат.

dnevnik.bg