Световният номер 2 Анди Мъри загуби първи сет от началото на Australian Open, но се класира за осминафиналите след победа над португалеца Жоао Соуза с 6:2, 3:6, 6:2, 6:2.

Шотландецът, който загуби на финал в четири от предишните шест години, достигна втората седмица в Мелбърн за осми пореден път и общо девети при единадесетте си участия.

В преследване на седми последователен четвъртфинал той ще срещне победителя от мача между австралийците Бърнард Томич и Джон Милман, с който приключва третият кръг при мъжете.

28-годишният Мъри имаше нужда от 2 часа и 39 минути, за да запише седма победа от седем мача срещу 26-годишния Соуза. Олимпийският шампион загуби едва втори сет срещу този съперник и първи на твърди кортове.

Двамата показаха агресивен тенис, но шотландецът допускаше доста по-малко непредизвикани грешки - 26 от игрова ситуация срещу 42 за португалеца, а освен това бе много по-ефективен при точките за пробив - шест реализирани от общо девет срещу само две от седем за 33-ия в световната ранглиста.

Мъри направи 14 уинъра повече - 41 срещу 27. Четирикратният финалист показа и много по-солидна игра на мрежата - 16 точки от 18 излизания, докато португалецът успя само 20 пъти от общо 32 излизания.

В първия сет пред двамата се откриха по две възможности за пробив. Соуза пропусна и двете, докато Мъри беше стопроцентов и приключи първия сет за половин час.

На старта на втората част португалецът проби и след това затвърди предимството си за 2:0. Той дори имаше шанс за 3:0, но Мъри спаси брейк точка и намали. Все пак шотландецът не намери сили да върне пробива и Соуза израни сетовете.

Олимпийският шампион се мобилизира след загубата на втората част и показа много стабилна игра в следващите два сета, за да не остави съмнения в превъзходството си. Той не даде на Соуза нито един шанс за пробив, а в същото време реализира четири от шест възможности. 

Дневник