Българският биатлонист Красимир Анев зае 17-о място в преследването на 12.5 км в италианския зимен център Антхолц-Антерселва, а руснакът Антон Шипулин спечели първата си победа за сезона в Световната купа.

След страхотното седмо място във вчерашния спринт Анев потегли с 18 секунди пасив от германеца Симон Шемп. 28-годишният състезател от Самоков се движеше много добре след първите две стрелби, в които не направи грешка. Той обаче сбърка веднъж при третата стрелба и два пъти при четвъртата, за да изостане с 1:34.7 минути от победителя.

Шипулин стартира пети и дори направи две грешки, но с много добро бягане стигна до първото място с време 31:51.9 минути. Той изпревари с 10.3 секунди Шемп, който се движеше към победата след три чисти стрелби, но направи един пропуск на последната.

Осмият от спринта Йоханес Бьо завърши трети на 14.1 секунди зад Шипулин, въпреки че направи три грешки в стрелбата. Най-силното представяне днес беше на лидера в генералното класиране Мартен Фуркад, който свали 20-те мишени и си проправи път от 28-ото до четвъртото място.

Другият българин, който взе участие в преследването - Владимир Илиев, се нареди 29-и с четири грешки и изоставане от 2:19.2 минути до победителя.

Фуркад остава убедително начело в генералното класиране със 711 точки. Втори с 550 е Тарей Бьо, следван от Шипулин с 514, Емил Хегле Свендсен с 508 и Шемп с 483.

В преследването след пет от осемте състезания води Фуркад с 271 точки пред Тарей Бьо с 206, Шипулин със 199 и Свендсен със 181.Десислава Стоянова, която завърши 22-а в спринта и спечели първите български точки при жените през този сезон, остана 36-а в днешното преследване. Тя направи четири грешки и остана на 2:49.1 минути от победителката Екатерина Юрлова.

Рускинята направи една грешка в първата си стрелба, но не сбърка в следващите три и изпревари с 12 секунди швейцарката Селина Гасперин, за да запише първа победа за сезона. Трета с три грешки и пасив от 18 секунди се нареди Доротея Вирер от Италия.

В генералното класиране за Световната купа води чехкинята Габриела Соукалова с 679 точки. Втора с 591 е французойката Мари Дорен Абер, следвана от Франциска Хилдебранд с 566 и Доротея Вирер с 564.

Соукалова е начело и в битката за малката световна купа в преследването. Тя събра 221 точки и има аванс от седем пред Вирер. 

Дневник