"Борусия" (Дортмунд) победи "Борусия" (Мьонхенгладбах) с 3:1 като гост в дербито от първия пролетен кръг в Бундеслигата.

Марко Ройс, Хенрих Мхитарян и Илкай Гюндоган донесоха успеха с по един гол и по една асистенция, а жълто-черните се утвърдиха комфортно на втората позиция.

"Борусия" (Дортмунд) събра 41 точки и се доближи на осем от убедителния лидер "Байерн". Тимът на Томас Тухел има аванс от осем пред третия "Херта", 12 пред четвъртия "Борусия" (Мьонхенгладбах) и 13 пред петия "Байер" (Леверкузен).

Марко Ройс откри резултата срещу "Гладбах" в 41-ата минута. Той получи подаване зад защитата от Гюндоган и с плътен удар по диагонала прати топката в долния десен ъгъл на Ян Зомер.

Шест минути след почивката гостите удвоиха аванса си. Матс Хумелс отне топката с чудесен шпагат и постави началото на бърза контраатака. Ройс беше изведен по дясното крило, влезе към центъра и намери Мхитарян, който не сбърка очи в очи със Зомер.

В 58-ата минута домакините върнаха един гол. Защитата на гостите не успя да изчисти топката при продължително разиграване във и пред наказателното поле, а в крайна сметка Рафаел я овладя, финтира Жу Хо Парк и я изпрати във вратата.

"Борусия" (Дортмунд) се прибра в отбрана и можеше да вкара трети гол при бързи контраатаки, но Пиер-Емерик Обамеянг пропусна няколко добри възможности. Все пак в 75-ата минута Гюндоган успокои гостите след подаване на Мхитарян. 

Дневник