Световният №1 Новак Джокович срещна сериозна съпротива на осминафиналите на Australian Open, но все пак стигна до следващата фаза.

Защитаващият титлата си сърбин се наложи над Жил Симон с 6:3, 6:7 (1), 6:4, 4:6, 6:3 в тежка петсетова битка, която продължи 4.36 часа.

Двубоят предложи тенис от най-високо ниво, а двамата съперници демонстрираха най-доброто от себе си. Срещата започна нервно и с размяна на пробиви, след които Джокович поведе с 4:3 и нанесе решаващ удар, пробивайки за 5:3. Това бе достатъчно за успеха в частта, която сърбинът затвори с 6:3.

Вторият сет бе най-оспорван и в него защитаващият титлата си Джокович имаше цели 11 възможности за пробив, но не успя да реализира нито една от тях. 14-ият в схемата Симон пък нито веднъж не стигна до брейк пойнт, но за сметка на това бе безпогрешен в тайбрека, в който загуби само една точка.

Третата част започна силно за Джокович, който проби рано и поведе с 3:0. В петия гейм обаче французинът спечели подаването на съперника си и така резултатът започна да се движи равен. При 5:4 Джокович направи ключов пробив и отново поведе в резултата.

Симон стигаше пет пъти до възможност за пробив в четвъртия сет, но успя да реализира едва шестата си, с която поведе с 5:4. При свой сервис французинът имаше затруднения, но все пак реализира четвъртия си сетбол и така изравни.

В решаващата пета част Джокович започна силно и след два пробива поведе с 5:1. Симон обаче не се предаде и успя да върне единия пробив, след което спечели подаването си, междувременно спасявайки два мачбола и намали на 3:5. При своето подаване Джокович обаче бе безкомпромисен и сложи край на спора с гейм на нула.

В следващата фаза сърбинът ще играе с поставения под №7 Кей Нишикори, който на осминафиналите победи с 6:4, 6:2, 6:4 французина Жо-Вилфред Цонга.

dnevnik.bg