Световният номер 2 Анди Мъри победи Бърнард Томич с 6:4, 6:4, 7:5 (4) и сложи край на австралийското участие на сингъл в тазгодишния Australian Open.

Шотландецът имаше нужда от 2 часа и 30 минути, за да се класира за седми пореден път на четвъртфиналите в Мелбърн. Следващият му съперник ще е поставеният под №8 Давид Ферер, който победи последния оцелял американец при мъжете Джон Иснър с 6:4, 6:4, 7:5.

Олимпийският шампион изигра много солиден мач срещу Томич, в който направи 18 аса и общо 43 завършващи удара срещу 33 (10 аса) за австралиеца и допусна значително по-малко непредизвикани грешки - 22 срещу цели 53 за неговия съперник.

Томич опита да бъде агресивен и стигна до четири пробива в подаването на съперника, но ретурът на Мъри не му позволи да стигне дори до един сет. Шотландецът спечели 38% от точките, в които посрещаше първи сервис, и 67% при втори. 

Нетипично за мъжете първият сет предложи цели пет пробива. Мъри проби още на старта, но Томич успя да изравни при 2:2. Шотландецът отговори с рибрейк, след което затвърди предимството си. Той проби отново в седмия гейм и при 5:2 получи шанс да сервира за сета.

Австралиецът успя да върне един от пробивите, но четирикратният финалист в Мелбърн не сбърка при втората си възможност да приключи сета при свой сервис.

Втората част също започна доста колеблива за сервиращите. Мъри поведе с 2:1 след три поредни пробива, преди най-после изпълняващият начален удар да спечели подаването си и резултатът да стане 3:1. Този път шотландецът не изпусна предимството си до края.

В третата част вторият в световната ранглиста отново потегли с пробив, но поставеният под №16 австралиец продължи да се бори с всички сили. Той върна пробива, а след това със сервис гейм на нула поведе с 2:2.

До края сервиращите печелеха подаванията си, за да се стигне до тайбрек. Мъри направи първия мини пробив, а при размяната на полетата водеше с 4:2.

Шотландецът взе следващите две точки и стигна до четири поредни мачбола. Той се възползва от третия и записа 17-а победа от 17 мача срещу австралийци.

dnevnik.bg