Американката Серена Уилямс продължи абсолютната си хегемония в мачовете си с Мария Шарапова. С 18-ата си поредна победа срещу рускинята тя се класира за полуфиналите на Australian Open.

Шампионката от последните две години спечели с 6:4, 6:1 за 1.33 часа. Уилямс е в серия от 16 поредни спечелени сета срещу Шарапова. Последната победа за рускинята е от ноември 2004 г.

Следващата стъпка за американката по пътя към опита ѝ за седма титла в Мелбърн е срещу Агниешка Радванска. Полякинята, която няма нито една победа срещу Уилямс в осемте им мача, отстрани с 6:1, 6:3 испанката Карла Суарес Наваро.

Шампионката започна колебливо, но постепенно набра скорост и заигра по познатия си агресивен начин. "Когато играя с нея, автоматично знам, че трябва да давам повече. Мисля, че това ме кара да играя по-добре. Когато съм принудена да играя по-добре, се справям", каза Уилямс, завършила с близо три пъти повече печеливши удари - 31 срещу 11.

Шарапова проби още в първия гейм и затвърди постигнатото, за да поведе с 2:0. Тогава американката вече започна да се доближава до познатата си игра. Тя върна пробива и поведе с 3:2.

Последваха няколко бързи гейма до 4:4. Последните два за сета бяха много оспорвани, като продължиха близо 20 минути. В тях и двете имаха възможности за успех. Най-напред Шарапова пропусна два шанса за пробив и Уилямс се спаси. След това шампионката прояви характера си в маратонски гейм и при четвъртата си възможност сложи точка на спора за 6:4.Във втория сет Уилямс подобри успеваемостта си на сервис, докато процентите на Шарапова паднаха. Рускинята спечели 15 от всичките 45 разигравания и не успя да се противопостави.

При 0:5 Шарапова съумя единствено да спечели гейм, с който да избегне нулата. След това в най-оспорвания гейм в сета тя стигна до две възможности за връщане на единия пробив, но Уилямс се защити и спечели мача.

Дневник