Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер се класира за полуфиналите на Australian Open. Той изигра нов силен мач и се наложи със 7:6 (4), 6:2, 6:4 срещу Томаш Бердих.

Така дългоочакваният мач между швейцареца и Новак Джокович е на път да се случи. За целта остава едно условие - сърбинът да преодолее Кей Нишикори.

Федерер имаше нужда от 2.18 часа, за да достигне до 12-ия си полуфинал от последните си 13 участия в Мелбърн. Традиционно за мачовете на швейцареца зрителите видяха красиви разигравания.

Третият в схемата превъзхождаше значително съперника си на първи сервис, като направи и повече печеливши удари - 48 срещу 27.

Бердих направи ранен пробив и поведе с 2:1 в първия сет. Федерер отговори мигновено и върна пробива за 2:2. След това двамата печелеха сервис геймовете си, като швейцарецът единствен имаше възможност за пробив и за победа в сета при 5:5, но чехът се спаси.

В тайбрека Федерер игра много стабилно в разиграванията при свой сервис и с два минипробива стигна до 7:4 и поведе в мача.

Във втория сет швейцарецът показа високата си класа. Той имаше две възможности за пробив - в първия и в седмия гейм, и ги оползотвори. След това с бърз гейм приключи сета и поведе с 2:0.

По подобие на първия сет и в третия Бердих проби рано за 2:0, но веднага допусна пробивът да бъде върнат. Федерер направи решителна крачка към победата, като проби за пети път в мача в оспорвания и продължителен девети гейм. Швейцарецът нямаше затруднения да постигне победата след 6:4.

dnevnik.bg