Шампионът Новак Джокович спечели убедително с 6:3, 6:2, 6:4 срещу Кей Нишикори и се класира за полуфиналите на Australian Open. Сърбинът стигна до дългоочакваната среща с Роджър Федерер.

Водачът в световната ранглиста и швейцарецът ще изиграят 45-ия мач помежду си, като до момента имат по 22 победи. Това ще е четвъртата им среща на Australian Open - Федерер спечели първата в осминафиналите от 2007 г. След това през 2008 и 2011 г. Джокович постигна два успеха в по три сета в полуфиналите.

По пътя към 29-ия си полуфинал в турнирите от Големия шлем сърбинът беше стабилен на начален удар. Той допусна и два пъти по-малко непредизвикани грешки - 27 срещу 54 за японеца.

Първият сет беше решен в шестия гейм, когато Джокович се възползва от единствената възможност за пробив пред някой от двамата.

Във втория сърбинът започна с пробив, а след това спаси две възможности съперникът му да върне пробива и поведе с 2:0. Джокович имаше инициативата и след нов пробив поведе с 5:2. В края на сета Нишикори се опълчи и имаше три шанса за връщане на единия пробив, но без успех.

Японският тенисист игра най-силно в третия сет. В него той постигна ранен пробив за 2:0. Тогава двамата влязоха в серия от размяна на четири поредни пробива. Джокович отново направи решителната стъпка, като взе пробив преднина за 4:3 и този път го защити.

Сърбинът поведе с 40:0 в гейма, в който сервираше за победата. Нишикори спаси два мачбола, но с впечатляващ диагонален удар Джокович подпечата мястото си в полуфиналите.

dnevnik.bg