"Ливърпул" спечели драматична победа с дузпи срещу "Стоук сити" и се класира на финала за Купата на лига.

В редовното време двубоят завърши 1:0 за "грънчарите", които наваксаха пасива си от първия мач след гол от засада на Марко Арнаутович. В продълженията не паднаха нови попадения, а при дузпите "мърсисайдци" се наложиха с 6:5, след като Симон Миньоле спаси ударите на Питър Крауч и Марк Муниеса.

"Ливърпул" се класира за финал по-малко от четири месеца след назначението на Юрген Клоп, след като не успя да го направи нито веднъж под ръководството на Брендън Роджърс.

В опит да спечелят първи трофей от 2012 г. червените ще се изправят срещу "Манчестър сити" или "Евертън". Двата тима се срещат в сряда на "Етихад", а "карамелите" имат аванс от 2:1 след първата среща. 

"Ливърпул" изигра много неубедително първо полувреме, в което не създаде нито едно голово положение. "Стоук" действаше прибрано в своята половина, но беше доста по-опасен, използвайки пасове зад гърба на тромавите Мамаду Сако и Коло Туре.

В 14-ата минута се стигна до първата подобна ситуация, при която Джонатън Уолтърс се измъкна, но стреля доста неточно. Осем минути по-късно отново той се озова зад централните бранители, напредна и стреля по диагонала, но покрай далечната греда.

Третото пропукване на Туре и Сако обаче беше наказано, а за капак това се случи 30 секунди след изтичането на редовното време на първата част. Уолтърс изведе вдясно Боян Къркич, който веднага намери Арнаутович пред вратарското поле и за австрийския нападател не беше проблем да насочи топката в близкия ъгъл. Попадението обаче не трябваше да бъде зачетено, тъй като авторът на гола беше в засада. 

"Ливърпул" започна по-агресивно второто полувреме и само три минути след подновяването на играта създаде първа опасност пред Джак Бътлънд. Играчите на "Стоук" не успяха да изчистят добре след центриране от корнер, след което Хендерсън подаде на Фирмино. Бразилецът моментално отправи удар, но топката се отби в страничната греда.

"Стоук" обаче бързо овладя опита за натиск на "Ливърпул" и до края на редовното време не се стигна до други опаси удари към Бътлънд. В 76-ата минута изигралият първи мач като титуляр след дългото си отсъствие заради контузия Джо Фланаган се озова на чудесна позиция, но вместо да стреля веднага, реши първо да овладее топката и сбърка.

С напредването на продълженията играчите на "Ливърпул" изглеждаха все по-изморени, а тези на "Стоук" започнаха все по-често да поглеждат към вратата на Миньоле. В 104-ата минута Ван Хинкел нахлу в наказателното поле, овладя топката на гърди и стреля в близкия ъгъл, но гредата спаси домакините. Стигна се до дузпи, които започнаха с точни изпълнения на Джонатън Уолтърс и Адам Лалана. Крауч направи първия пропуск, но веднага след него сбърка и Емре Джан, чийто удар се отби в страничната греда.

Последваха точни изстрели на Глен Уилън, Кристиан Бентеке, Ибрахим Афелай, Роберто Фирмино, Джердан Шакири, Джеймс Милнър, Марко ван Хинкел и Лукас Лейва, преди Миньоле да спаси удара на Марк Муниеса. Джо Алън получи шанс да прати "Ливърпул" на финала и не сбърка.

"Ливърпул", който е рекордьор по титли и финали в Купата на лигата, ще преследва девети трофей от надпреварата при дванадесетото си достигане до последния мач.

Дневник