Анди Мъри премина победоносно през поредната изтощителна битка с Давид Ферер и за шести път в последните седем години се класира за полуфиналите на Australian Open.

Шотландецът се наложи с 6:3, 6:7 (5), 6:2, 6:3 след 3 часа и 20 минути. Той записа шеста поредна побда срещу испанеца и общо 13-а от 19-те им сблъсъка.

Следващият съперника на четирикратния финалист в Мелбърн ще бъде победителят от мача между канадеца Милош Раонич или французина Гаел Монфис, а в първия полуфинал ще се срещнат Новак Джокович и Роджър Федерер.

Двубоят между Мъри и Ферер очаквано предложи маратонски разигравания от основната линия, а началният удар на шотландеца и нетипично големя брой непредизвикани грешки на испанеца решиха изхода му.

Първият сет беше решен от един пробив. Направи го Мъри, който поведе с 3:1, а след това пропусна да затвори сета с втори в осмия гейм. Шотландецът дори се изправи пред две точки за връщане на пробива, когато сервираше за приключването на първата част. Той обаче се измъкна от трудната ситуация и поведе след 45 минути.

Във втория сет Ферер реализира ранен пробив, който след това затвърди, за да поведе с 3:0. Мъри обаче успя да навакса изоставането си и да стигне до тайбрек. Ситуацията се повтори и там. 33-годишният испанец поведе с минипроби, но 28-годишният шотландец изравни при 5:5. Ферер обаче взе следващите две разигравания и спечели втората част.


В третата Мъри пръв взе предимство с пробив за 3:1, който след кратко прекъсване заради спускането на покрива беше затвърден след спасена възможност за връщането му. При 5:2 шотландецът за втори път спечели подаването на съперника и сложи край на сета.

Световният номер 2 продължи серията си, пробивайки на старта на четвъртата част, за да поведе с 2:0. Ферер веднага върна пробива и изравни при 2:2. Испанецът обаче се пропука отново в шестия гейм. След това Мъри спаси точка за връщането и на този пробив, преди при свой сервис да приключи двубоя след 6:3.

Четирикратният финалист реализира 49 завършващи удара и направи 64 непредизвикани грешки, докато полуфиналистът от 2011 и 2013 г. приключи само с 23 уинъра при необичайните за неговия стандарт 54 непредизвикани пропуска. Мъри завърши с шест пробива от 13 възможности, а Ферер оползотвори само две от своите девет.

Великобритания ще има трима полуфиналисти в тазгодишния Australian Open, след като Джоана Конта сензационно влезе във финалната четворка при жените още при дебюта си в основната схема, а братът на Анди Мъри - Джейми, стигна полуфиналите при мъжките двойки в тандем с бразилеца Бруно Соареш. 

dnevnik.bg