Поставеният под №13 Милош Раонич е последният полуфиналист на Australian Open. 25-годишният канадец победи французина Гаел Монфис с 6:3, 3:6, 6:3, 6:4 и за втори път в кариерата си след "Уимбълдън" през 2014 г. влезе във финалната четворка на турнир от Големия шлем.

В опит да се класира за първия си финал в шлема той ще се изправи срещу световния номер 2 Анди Мъри.

В другия полуфинал ще се срещнат петкратния шампион в Мелбърн Новак Джокович и рекордьора по титли от Големия шлем Роджър Федерер.

Раонич изигра страхотен мач срещу Монфис и записа осма поредна победа през 2016 г. Той продължава да няма загуба от началото на сезона, след като спечели предишния турнир, в който участваше - в Бризбейн.

Канадецът успя да се наложи над непредвидимия Монфис благодарение на своя солиден сервис и доста по-агресивната игра. Двубоят беше много динамичен и приключи за 2 часа и 17 минути, като в него имаше само 12 разигравания с повече от девет удара.

Раонич излезе 46 пъти на мрежата, включително 11 пъти веднага след сервис. И въпреки че направи няколко впечатляващи минаващи удара и спечели 15 от тези 46 разигравания, Монфис не намери рецепта за агресивната и мощна игра на съперника.

Французинът взе само 25% от точките, в които посрещаше, и стигна до едва две точки възможности за пробив в целия мач - една във втората част, която реализира, за да изравни сетовете, и една в четвъртата, която канадецът спаси.

В същото време Раонич имаше осем шанса да спечели подаването на съперника. Направи го три пъти - по веднъж във всеки от сетовете, които спечели.

Световният номер 14 завърши мача с 47 уинъра, включително десет аса, и направи 36 непредизвикани грешки, от които четири двойни. Монфис направи двойно по-малко непредизвикни пропуски - 17, но о пласира по-малко завършващи удари - 36, от които 22 от игрова ситуация.

Раонич записа първа победа срещу 29-годишния французин. В осминафиналите канадецът постигна и първи успех срещу Стан Вавринка. Срещу Мъри той има доста по-добра успеваемост - три победи от шест мача.

"Полуфиналът ще бъде страхотно предизвикателство. Предизвикателство, с което вярвам, че мога да се справя", каза Раонич след днешния успех.

dnevnik.bg