Футболната конфедерация на Южна Америка (КОНМЕБОЛ) обяви, че ще подкрепи Джани Инфантино в изборите за президент на ФИФА.

Вотът ще се проведе на 26 февруари, а генералният секретар на УЕФА ще се бори за поста на Сеп Блатер с принца на Йордания Али бин ал Хюсеин, бившия генсек на ФИФА Жером Шампен, бахренския шейх Салман бин Ибрахим ал Халифа и съкилийника на Нелсън Мандела и бивш министър в Южна Африка Токио Сексвале.

"Изпълнителният комитет на КОНМЕБОЛ реши да подкрепи кандидатурата на Джани Инфантино и неговият план за действие като президент на ФИФА", обявиха от футболната конфедерация в съобщение на официалния си сайт.

КОНМЕБОЛ има нов президент - Алехандро Домингес, както и нов изпълнителен комитет. Те бяха избрани на 26 януари в Парагвай. "Членовете на новия изпълком изразиха единодушно одобрение да се гласува за Инфантино", добавят от организацията.

Пред десет дни и страните от Карибския басейн обявиха подкрепата си за 45-годишния швейцарец. Карибският футболен съюз ще има 25 гласа на президентските избори, а южноамериканската конфедерация - 10. Право на вот ще имат общо 209 страни.

Инфантино твърди, че ще има и голяма подкрепа от Европа. Германският футболен съюз вече обяви, че ще даде своя глас за генералния секретар на УЕФА, защото той е "кандидатът на Европа и най-добрият кандидат".

Дневник