Световният №1 в мъжкия тенис Новак Джокович продължи доминацията си, след като отново спечели Australian Open. Във финала сърбинът се наложи с  6:1, 7:5, 7:6 (3) над втория в ранглистата Анди Мъри и така вдигна 11-ия си трофей от Големия шлем.

Така сърбинът изравни рекорда на австралийската легенда Рой Емерсън по титли в Мелбърн, докато шотландецът стана първия в откритата ера, който е губил финала на турнира пет пъти. Четири от пораженията му са именно срещу Джокович.

Той доминираше през по-голямата част от мача и бе пределно концентриран в решаващите моменти, като не допусна и сериозни сривове в играта си. Мъри се съвзе от изключително слаб старт и успя да се върне в мача, като с всеки изминал сет затрудняваше все повече и повече съперника си, но така и не успя да го притисне сериозно.

Джокович влезе в двубоя по същия начин, по който и в полуфинала с Роджър Федерер. Сърбинът направи два поредни пробива и поведе с 5:0. Мъри бъркаше често и успя да стигне само да един почетен гейм в сета.

Британецът започна втората част много по-концентрирано и оказа сериозна съпротива на сърбина, който още в третия гейм имаше четири възможности за пробив, но не успя да ги реализира. В седмия гейм Мъри все пак се пропука и загуби подаването си, но успя да го върне веднага.

Последва най-дългият гейм в мача, в който и двамата тенисисти показаха най-доброто от себе си и британецът все пак успя да спечели при свой сервис. Джокович обаче отново демонстрира шампионския си дух и направи ключов пробив за 6:5, след което затвори и сета, за да поведе с 2:0.

Третата част започна кошмарно за Мъри, който бе пробит още при първото си подаване и така сърбинът дръпна с 3:1. Шотландецът показа характер и демонстрира, че далеч не се е предал, успявайки да спечели три поредни гейма, с които поведе 4:3.

След размяна на геймове се стигна до тайбрек, в който Мъри започна по възможно най-лошия начин - с двойна грешка. Последва ас на Джокович и още една точка, с която поведе комфортно с 3:0. Разликата нарасна до 5:1, след като шотландецът отново направи двойна грешка и така световният номер едно нямаше проблеми до края и сложи точка на спора със 7:3.

Дневник