Старши треньорът на "Байерн" Хосеп Гуардиола ще е следващият мениджър на "Манчестър сити".

"Гражданите" потвърдиха, че испанецът ще замени Мануел Пелегрини след края на настоящия сезон. Договорът на 45-годишния специалист ще бъде за три години и ще влезе в сила от 1 юли.

"От уважение към Мануел Пелегрини и футболистите искахме да обявим публично решението си, за да се премахне ненужната тежест от всички спекулации", заявиха от "Манчестър сити" на официалния си сайт.

"Мануел, който напълно подкрепя решението да обявим новината публично, е изцяло фокусиран върху постигането на своите цели през този сезон", допълват "гражданите".

Чилиецът пое "Манчестър сити" през лятото на 2013 г. Още в първия си сезон той изведе тима до титлата във Висшата лига и Купата на лигата. 62-годишният мениджър записа 92 победи и 32 загуби в досегашните си 144 мача начело на "гражданите".

Гуардиола пък за пръв път ще води отбор от Висшата лига. Още през декември "Байерн" обяви, че испанецът няма да продължи договора си и ще бъде заменен от Карло Анчелоти, който си взе едногодишна почивка, след като беше уволнен от "Реал" (Мадрид).

"Сити" ще бъде третият отбор в кариерата на Гуардиола. Той води "Байерн" към трета поредна титла в Бундеслигата, а междувременно спечели Купата на Германия през 2014 г., както и Суперкупата на Европа и световното клубно първенство през 2013 г.

Преди това испанецът направи фурор начело на "Барселона". Той изведе каталунците до историческите 14 трофея в рамките на четири сезона, включително три пъти поред титлата в Испания и два пъти Шампионската лига.

Дневник