Няма опасност от отмяна на олимпийските игри в Рио де Жанейро заради епидемията от вируса зика, съобщи президентството на Бразилия. Местни власти заявиха, че няма да има риск за спортистите и зрителите, с изключение на бременните жени.

Вирусът, пренасян от комари и разпространен главно в Бразилия, беше оценен като опасен в световен мащаб, тъй като се свързва с голям брой родилни дефекти в южноамериканската страна и се разпространява бързо по света.

Вирусът се е разпространил в 24 държави в Южна и Северна Америка. В Бразилия има данни за около 4000 случая на микроцефалия - увреждане, при което децата се раждат с по-малки по размери мозъци. Увреждането се свързва с вируса зика, въпреки че досега връзката между двете не е напълно потвърдена.

"Трябва да обясним на онези, които идват в Бразилия, на спортистите, че рискът е нулев, освен ако не са бременни жени", заяви Жак Вагнер, началникът на канцеларията на президента Дилма Русеф, цитиран от Ройтерс".

Като част от мерките на правителството за изкореняване на благодатните среди за комари, най-вече застоялите води, Русеф дори разреши на здравни и санитарни инспектори дори да използва сила, ако е необходимо, за да получат достъп до частни сгради.

Повече от 200 000 души са били ангажирани да правят подобни проверки. Здравното министерство на Бразилия съобщи, че около 25% от 49-те милиона домакинства в страната вече са били инспектирани.

Международният олимпийски комитет (МОК) пък ще издаде специален наръчник до края на седмицата, който да запознае спортистите с вируса зика и начините за предпазване по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро това лято.

Вчера президентът на МОК Томас Бах приветства решението на Световната здравна организация да обяви официално вируса за глобална опасност. "Това ще помогне да се повиши осведомеността и да се предоставят още повече средства за борба с вируса", каза той пред репортери след събитие в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. 

dnevnik.bg