Международната федерация по лека атлетика (IAAF) ще проверява автентичността на писмо, в което се твърди, че през 90-те години на миналия век един от водещите китайски треньори - Цзюнжен Ма, е прилагал програма със системна употреба на допинг за състезателите.

Писмото, което е подписано от десет атлети, е от преди 21 години и се появи за първи път в петък в частния сайт Tencent Sports. Сред подписалите се е и олимпийската шампионка Цзюнся Ван, която все още държи световните рекорди на 3000 и 10 000 метра.

"Дълги години (Ма) ни принуждаваше да взимаме големи дози от забранени медикаменти. Ние сме разтревожени, че можем да навредим на славата на страната си и да намалим стойността на златните медали, за които сме работили много упорито", е написала Цзюнся.

Ма е отричал незаконни практики. В миналото той дори твърдеше, че състезателите му стигали до върха с много работа и природни средства като кръв от костенурки.

Треньорът беше уволнен през 2000 г., когато шестима от неговите атлети дадоха положителни проби. Само през 1993 г. водените от Ма състезатели подобриха 66 национални и световни рекорда, припомня китайската CCTV. Те спечелиха всичките медали на 5000 метра, както и  злато и сребро на световното в Щутгарт.

Сега IAAF е поискала китайската федерация да съдейства, за да се установи дали писмото е автентично. То е било изпратено на китайски журналист през март 1995 г., но така и не е било публикувано.

Информацията идва в момент на криза в световната атлетика. Русия беше извадена от IAAF заради употреба и прикриване на допинг със знанието на държавата. Дългогодишният президент на международната федерация Ламин Диак е разследван за корупция.

Дневник