Поставеният под №2 Виктор Троицки е вторият финалист на турнира от категория "АТП 250" в София.

Сръбският тенисист си осигури мач за титлата с водача в схемата Роберто Баутиста Агут, след като победи седмия поставен Мартин Клижан с 6:4, 4:6, 7:5 в най-оспорвания и интригуващ сблъсък от началото на турнира.

Двубоят продължи 2 часа и 23 минути, като премина през много обрати, доста нервна и изпълнена с грешки игра и девет пробива от общо 29 възможности.

Клижан влезе по-добре в мача, реализира два ранни пробива и поведе с 5:2. Последва обаче спад в играта на левичаря от Словакия. Той допусна рибрейк, а когато сервирашe за сета при 5:4, направи три последователни двойки грешки и даде на Троицки две поредни точки за връщане и на втория пробив.

Световният №44 обаче показа характер, спаси ги, а след това отрази и още два брейк пойнта, преди да приключи първия сет в своя полза. 

Клижан продължи да спасява точки за пробив и навакса пасив от 0:40 на старта на втората част. Той дори проби за 2:1, но Троицки веднага изравни. До края на сета имаше още цели три пробива. Сърбинът реализира два и прати мача в трети сет. 

Словакът стигна до два поредни скрити мачбола при 4:3, но Троицки измъкна подаването си, след което нанесе решителен удар с пробив в единадесетия гейм. Световният №25 получи шанс да приключи мача на свой сервис и се възползва, за да постигне пета победа от шест мача срещу Клижан. 

Финалът на турнира в София е утре в 17.00 часа на централния корт в зала "Арена Армеец". Баутиста Агут и Троицки ще преследват втора титла за годината, след като преди Australian Open спечелиха турнирите съответно в Оукланд и Сидни. 

Дневник