Олимпийският комитет на САЩ съобщи на местните спортни федерации, че атлетите и треньорите, които се притесняват от вируса зика, не трябва да присъстват на олимпийските игри в Рио де Жанейро през август.

Това съобщи "Ройтерс", позовавайки са на двама души, които са участвали в конферентния разговор между комитета и федерациите.

На местните лидери на спортни организации е било изрично казано, че "ако на състезателите не им е комфортно да отидат, не трябва да ходят и толкова", каза президентът на федерацията по фехтовка Доналд Антъни.

Случилото се е поредното доказателство, че олимпийски комитети по целия свят започват да взимат сериозно проблема с вируса, заради който много атлети са поставени пред трудно решение дали биха заминали за Рио.

Преди седмица Световната здравна организация (СЗО) обяви вируса за глобална опасност. Часове след това от президентството на Бразилия заявиха, че няма опасност от отмяна на олимпийските игри.

Организаторите обаче не скриха, че са притеснени от вируса зика. Игрите ще се проведат през август, когато започва зимата в Бразилия. От организационния комитет се надяват това да повлияе положително, тъй като ще намалее популацията на комарите.

"Работим заедно с местните власти, за да увеличим проверките, и имаме достатъчно средства, за да го направим", каза директорът на комитета Марио Андрада. Той добави, че ще се следват препоръките на СЗО.

dnevnik.bg