Руският шахматист Владимир Крамник за пореден път нападна българския гросмайстор Веселин Топалов и неговия мениджър Силвио Данаилов в интервю за вестник "Спорт експрес".

Крамник призна, че все още не е забравил и едва ли някога ще прости на двамата за скандал, известен като "тоалетната война", който избухна по време на мача за световната титла през 2006 г.

Той отправи и обвинения към българите и заяви, че ФБР разследва Данаилов за дейността му в българската и европейската федерация по шахмат.

"След това, което наговориха и сториха Топалов и мениджърът му, вече силно желаех да не загубя. Беше наранена моята чест. Въпреки че можех да отстъпя, взех решение да продължа. Отровиха ми живота", каза Крамник пред най-големия руски спортен вестник.

"За мен беше важно да накажа българина. Оттогава в шахматния свят към Топалов има много негативно отношение, дори не го канят на някои турнири. Това е петно за цял живот", добави той.

"Сигурно по-гневен от него (за загубата) беше само мениджърът му, който беше мозъкът на целия този скандал и безобразията. Доколкото знам, с Данаилов се е заело сериозно ФБР - разследват го за неговата дейност в родната федерация и европейската. Така че основната му задача сега сигурно е да остане на свобода", завърши руснакът.

На въпрос дали някога ще прости на българите за историята от 2006 г., той коментира: "Винаги давам на хората втори шанс. В този случай Топалов не се възползва. Затова отдавна с него нямам никакви взаимоотношения и не му подавам ръка."

dnevnik.bg