Идеята на кандидата за президент на ФИФА Джани Инфантино за увеличаване на участниците на световното първенство по футбол до 40 отбора беше силно разкритикувана от двама от конкурентите му в опит да спечелят гласовете в зона КОНКАКАФ.

Четирима от петимата претенденти за поста направиха презентации пред страните от Северна и Централна Америка и Карибския басейн в хотел в Маями. Обикновено тези срещи преминават при затворена врата, но представителите на КОНКАКАФ позволиха на медиите да присъстват и да придобият впечатления от идеите на кандидатите.

Протоколът на подобни събития обичайно изисква кандидатите да избягват критики към конкурентите си. Но фаворитът за поста шейх Салман бин Ебрахим ал Халифа и бившият заместник генерален секретар на ФИФА Жером Шампан нападнаха плана на Инфантино.

"Обещанията за повече места на световното първенство по време на изборен процес е непрофесионално поведение", заяви шейх Салман. Според него всякакви бъдещи промени трябва да бъдат добре обяснени и да получат широка подкрепа, преди да бъдат въведени.

"Моята програма не е дим и огледала. Това са факти, а не проекти, които хвърчат наоколо като например световно първенство с 40 отбора, което не е ключов въпрос за 150 федерации по света", коментира Шампан.

"Ние вече знаем, че организацията на световно с 32 отбора е скъпо и трудно. Знаем също така колко натоварен е международният календар", добави той.

Инфантино защити плана си: "Добавянето на осем отбора ще е в духа на световното първенство. Това ще даде тласък на турнира, а от търговска гледна точка това означава повече отбори, повече мачове, повече стадиони".

Гласовете на зона КОНКАКАФ може да се окажат решителни в битката за президентския пост, тъй като шейх Салман разчита на Африка и Азия, а Инфантино на Европа и Южна Америка.

Очаква се обаче 35-те държави от региона да гласуват по съвест, а не анблок. "Всеки член на нашата конфедерация има правото да си избере свой кандидат, да си гласува по съвест. Изпълнителният комитет на КОНКАКАФ няма да излиза със становище или обща позиция, че се подкрепя който и да е от петимата претенденти", заяви Виктор Монталяни, президент на Канадската футболна федерация.

dnevnik.bg