Доскорошният генерален секретар на ФИФА Жером Валке беше отстранен от футбола за 12 години заради обвиненията за нарушения при продажбата на билети за световните първенства.

ФИФА обяви, че в процеса на разследване са открити и други нарушения от бившата дясна ръка на президента Сеп Блатер. Сред тях са злоупотреби с разходи за пътуване, продажбата на телевизионни и други медийни права на занижени цени и унищожаване на доказателства.

"Сред другите неща беше открито, че спортна маркетингова компания е взела нечестно предимство при продажбата на билети за световно първенството. Г-н Валке не само, че не е направил нищо, за да предотврати това, но е окуражавал отговорните хора да го правят. Освен това той неколкократно ги е подтиквал да нарушават споразумението между ФИФА и маркетинговата фирма", се казва в съобщението на етичната комисия.

"Нещо повече - той и негови роднини са пътували за сметка на ФИФА за свои екскурзии и е използвал частни полети за пътуванията си без да има никаква бизнес логика да го прави. Така той е действал срещу интересите на ФИФА и е нанесъл значителни финансови щети, а неговите частни и лични интереси са взимали превес нас задълженията му като генерален секретар", се казва още в решението.

"Що се отнася до телевизионните и медийни права за Карибите стана ясно, че г-н Валке се е опитвал да продаде правата за световните първенства през 2018 и 2022 г. на трета страна за сума под актуалната пазарна стойност и дори е предприел конкретни действия в тази насока", допълват от етичната комисия.

"Открито беше, че г-н Валке умишлено се е опитвал да попречи на разследването срещу него, като се е опитват да изтрие или е изтрил няколко файла и фолдъра, свързани с разследването, въпреки че е бил задължен да запази всички данни и да съдейства с факти по случая", добавят от там.

Валке е глобен със 100 хиляди швейцарски франка.

Дневник