Шампионската лига се завръща по европейските терени днес с първите мачове от елиминационната фаза на турнира.

В единия от двата осминафинални сблъсъка "Бенфика" приема "Зенит" (Санкт Петербург), а в другия един срещу друг в Париж ще се изправят старите познайници ПСЖ и "Челси".

Шампионите на Франция и Англия ще играят за трета поредна година помежду си в елиминациите. Миналият сезон те се изправиха един срещу друг в същата фаза и парижани излязоха краен победител. В сезон 2013-2014 пък те играха на четвъртфиналите, когато напред продължи "Челси".

Наставникът на френския тим призна, че двата тима са много равностойни и знае колко трудно се играе срещу сините.

"През последните два сезона ние два пъти се срещахме с тях. Веднъж те ни елиминираха, а другия път ние ги елиминирахме. Това показва, че нивото на отборите е почти еднакво. За да побеждаваш в плейофите, който и да е съперник, трябва да показваш качествена игра", заяви Блан.

"Пасторе и Верати няма да играят, твърде рисковано е. В мачовете от Шампионската лига има много динамика, всичко се случва по-бързо и има голяма вероятност да получиш нова контузия", каза Блан по въпроса с играчите, на които ще може да разчита.

Неговият колега Гуус Хидинк пък заяви, че няма как мачът в Париж да бъде лесен за неговия тим.

"Те са загубили един мач през този сезон. Трябва да сме много силни тактически, защото амбициите на ПСЖ са големи. Те искат да спечелят Шампионската лига на всяка цена. Ще ни бъде много трудно, но ако всички играчи се представят на ниво, със сигурност можем да се представим по-добре от миналата година", коментира холандският специалист.

Той няма да може да разчита на капитана си Джон Тери, който до последно бе под въпрос за мача, но в крайна сметка не отпътува за френската столица.

Марко Верати призна, че съотборниците му в ПСЖ чакат с нетърпение предстоящия сблъсък и няма значение кой ще попадне в титулярния състав.

"Последните резултати ни дават увереност и към този мач ние подхождаме на позитивна вълна. Дълго чакахме този двубой. Утрешният мач ще има огромно значение. Много е трудно да се победи в Шампионската лига, но мнозинството от нас играем рамо до рамо вече два-три сезона, ние прекрасно се познаваме, познаваме и треньора. Амбициите ни са сериозни, но сега сме изцяло съсредоточени на утрешния мач и не се замисляме за полуфинал или още нещо", сподели халфът.

Вратарят на "Челси" Тибо Куртоа заяви, че двата тима ще разчистват сметките си от миналата година.

"Ибрахимович иска да отмъсти на "Челси" за миналогодишния червен картон. Но медалът има и друга страна - ние смятаме да си отмъстим за миналогодишния резултат. През тази година искаме да спечелим и да продължим в турнира. И двата клуба искат това, ПСЖ има много силен отбор, затова ще бъде сложно", каза белгиецът.

И двата осминафинални мача от днешната програма са с начален час 21.45 българско време.

Дневник