Изваждането на "Литекс" от А група няма да се отрази на приходите от телевизионните права. Това заяви изпълнителният директор на "Футбол про медиа" Атанас Караиванов пред "Дневник".

Той обясни, че в настоящия договор не е записан минимален брой мачове, които да бъдат излъчени в каналите на "Нова броудкастинг груп", държаща правата за А група. По думите му от компанията са подходили толерантно и парите по договора няма да бъдат намалени.

"Това, което се случва, не е приятно. През есента се излъчваха по пет мача на кръг, а през пролетта ще са по четири. За следващия сезон в договора вече ще бъде записано, че ще се предават минимум 180 мача на година", обясни Караиванов.

От "Футбол про медиа" искат отмяна на наказанието с изваждане на отбор от първенството. Според Караиванов тази санкция е приложима за Купата на България, но не и в шампионата, където се променя целият формат.

"Наказанието беше въведено, след като "Левски" напусна по време на финала със "Славия" за Купата на България (през 1996 г.). И за купата има смисъл, защото там, ако се извади отборът, не се нарушава форматът на турнира. Отделно клубът може да бъде глобен и да му се забрани да участва за три години. Но за първенство не е удачна подобна санкция", добави Караиванов.

Въпреки проблемите с изваждането на ЦСКА и "Локомотив" (София) твърди, че рейтингите са "добри". Но потвърждава големия интерес към мачовете на червените. Поради това "Нова броудкастинг груп" би имала желание да вземе правата и за Б група, ако през следващия сезон там се състезава ЦСКА. Караиванов уточни, че компанията би била с предимство в преговорите за излъчване на срещите от второто ниво на футбола.

Той отказа да обсъжда евентуалното връщане на "Литекс" в А група още тази седмица, но подкрепи идеята за създаване на Висша лига.

dnevnik.bg