През 2002 г. Зинедин Зидан изведе "Реал" (Мадрид) до трофея в Шампионската лига, след като вкара феноменален гол във вратата на "Байер" (Леверкузен). Четиринайсет години по-късно бившият полузащитник ще опита да направи това и като треньор.

Тази вечер "кралският клуб" започва участието си в директните елиминации с гостуване на "Рома" на "Олимпико" от 21.45 часа, а французинът ще направи дебют в най-престижния клубен турнир от другата страна на тъчлинията.

"Знаем, че Шампионската лига е специална за този клуб, за мен и за играчите. Има малко напрежение, защото ние сме "Реал", но всичко е наред. Футболистите са фокусирани и това ме успокоява", каза Зидан на пресконференцията преди двубоя.

Toй пое "Реал" след уволнението на Рафаел Бенитес в началото на годината и постигна пет победи и едно равенство в шест мача при голова разлика 23:5. Сега обаче предстои първият голям тест за французина.

През годините "вълците" от Рим често са създавали проблемите на "Реал", а освен това мадридчани ще трябва да се преборят с 29-годишно проклятие - те не са елиминирали италиански отбор в два мача от 1987 г.

В директните мачове между двата тима белите имат леко предимство - четири победи при три загуби от осем мача. Последният им мач беше по време на предсезонната подготовка през лятото, когато "Рома" спечели със 7:6 на дузпи в неофициалния дебют на Бенитес.

Последната им среща в Шампионската лига пък беше отново във фазата на осминафиналите - през сезон 2007/2008, когато "вълците" бяха в ролята на аутсайдер, но спечелиха две победи с по 2:1.

Тогава начело на "Рома" беше Лучано Спалети, който сега отново ще бъде на скамейката на италианския вицешампион. Той също като Зидан е отскоро начело на своя тим.

56-годишният специалист пое "вълците" на 13 януари, за да замени уволнения Руди Гарсия. Оттогава отборът записа четири победи, едно равенство и една загуба при голова разлика 11:5.

"Не мисля, че в този сблъсък има фаворит. Шансовете за място в следващата фаза са 50:50. Ние искаме да потвърдим, че прогресираме и този мач е перфектната възможност да разберем дали сме на правилния път", каза Спалети преди срещата.

Вторият мач тази вечер противопоставя най-изненадващият осминафиналист - белгийският шампион "Гент", срещу осмия в Бундеслигата "Волфсбург", който в груповата фаза елиминира "Манчестър юнайтед". 

Дневник