Роднини, приятели, фенове и съграждани изпратиха Трифон Иванов в последния му път днес във Велико Търново.

Поклонението се извърши в Двореца на културата и спорта "Васил Левски" в Старата столица, след като общината прецени, че ритуалната зала на Гробищния парк няма да събере хилядите, които искаха да отдадат чест за последно пред тленните останки на легендарния футболист.

Сред присъстващите бяха неговите съотборници от Златното поколение на България Наско Сираков, Петър Хубчев, Йордан Лечков, Цанко Цветанов, Ивайло Йорданов, Илиян Киряков, Красимир Балъков, които бяха предвождани от президента на БФС Борислав Михайлов.

С тях бе и Христо Стоичков, който пристигна специално от САЩ и трудно сдържаше сълзите си. Единствените големи имена от легендарния състав, които отсъстваха, бяха Любослав Пенев и Емил Костадинов.

На поклонението бяха и треньорски величия като Димитър Пенев и Георги Василев, както и легенди като Христо Бонев.

"Не искам да говоря за него в минало време, защото е в сърцата ни сега. Отиде си един много голям футболист, приятел, българин. Ще го запомним с ведрия му нрав и шегите, които пускаше в отбора. Опитваше се да разведри обстановката, дори когато губехме на терена и беше най-тежко", сподели бившият съотборник и близък приятел на Иванов Бончо Генчев.

"Трифон за мен беше повече от приятел, израснали сме заедно от деца, учили сме в едно училище, играли сме заедно футбол докато стигнем до мъжкия футбол. Жалко, отиде си един велик футболист и голям човек. Ще ни липсва, ще ни липсва неговия хумор, ще ни липсва всичко, което той изразяваше и правеше", каза през сълзи Красимир Балъков.

"Това е най-неприятното нещо, той е най-железният от нашия състав. Трифон Иванов не се предаде, а природата ни го отне", заяви Димитър Пенев.

Един от най-разстроените видимо бе Наско Сираков, който успя да каже само: "Почивай в мир, братчето ми".

На поклонението кметът на Велико Търново Даниел Панов обяви, че ще бъде създаден международен футболен турнир за юноши в чест на Трифон Иванов, както и награда на негово име за млади спортни таланти.

На церемонията бяха прочетени и съболезнователни адреси от премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев.

Легендарният футболист бе удостоен посмъртно с почетния знак "Венец на победителя" със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Най-високото отличие в сферата на спорта бе връчено на неговото семейство от съветника на Кралев съотборник на Иванов в националния отбор Гошо Гинчев.

dnevnik.bg