Смесената индивидуална щафета по биатлон на България се класира на 18-ото място от 27 стартирали на вторите зимни младежки олимпийски игри в Лилехамер. В новата дисциплина отборът беше съставен от Милена Тодорова и Кристиян Стоянов.

Регламентът изисква първо да стартира момичето и след 3 км да предаде щафетата на момчето, което изминава същото разстояние. На трети пост отново застава момичето за още 3 км, а щафетата завършва с 4.5 км за момчето. Всеки пост има стрелба прав и легнал, а пропуските се наказват с наказателна обиколка от 75 м, като състезателите имат право и на три допълнителни патрона.

Тодорова и Стоянов завършиха на 4 минути от шампионите от Китай. Двамата направиха шест наказателни обиколки, като се наложи да презареждат 16 пъти.

Китайците спечелиха с 0,2 сек оспорваната надпревара с домакините от Норвегия. Бронзовите медали бяха заслужени от биатлонистите на Русия.

В гигантският слалом Георги Околски завърши първия манш с 31-во време. Във второто спускане самоковецът успя да се придвижи напред и стана 25-и в крайното класиране.

Американецът Ривър Радамус спечели трети златен медал, след като триумфира в Супер Г и в комбинацията. Той изпревари с повече от секунда японеца Йохей Кояма, а трети стана Антон Грамел от Германия.

Георги Околски ще стартира в един тим с Лорита Стоименова в събота на паралелния микс в алпийските ски.

Дневник