Президентът на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) Себастиан Коу заяви, че кенийските лекоатлети са изправени пред изключване от олимпийските игри, ако страната не успее да отговори на изискванията на Световната антидопингова агенция (WADA).

Кения спечели класирането по медали на последното световно първенство по лека атлетика. През последните три години обаче повече от 40 кенийски атлети бяха уличени в употреба на забранени стимуланти.

Местните антидопингови власти заявиха преди седмица, че са изправени пред надпревара с времето, за да докажат на WADA, че могат да се справят с проблема.

В противен случай кенийци могат да последват съдбата на 4027-те руски атлети, които получиха забрана за участие в международни състезания.

"В огромна степен накърняването на репутацията (на нашия спорт) е предизвикано от сравнително малко на брой страни и ние трябва да бъдем много по-активни. Да, това означава, че ако трябва да ги изключим от световни първенства или олимпийски игри, ще го направим", каза Коу в интервю за BT Sport.

"WADA следи много внимателно кенийската антидопингова агенция. Ние, разбира се, също наблюдаваме", допълни бившият олимпийски шампион.

Коу заяви още, че решението дали забраната за руските атлети ще бъде вдигната зависи от това дали ще бъдат спазвани препоръките на WADA. "Няма да се действа прибързано под натиск от правителствата или олимпийското движения", обясни той. 

dnevnik.bg