Етичната комисия на ФИФА е започнала разследване на трансфер от 100 000 долара, направен в края на 90-те от отстранения президент на световната централа Сеп Блатер към тогавашния шеф на руския футболен съюз Вячеслав Колосков, твърди германският вестник "Зюддойче цайтунг".

Според информацията между 1998 и 2000 г. Колосков е бил на път да стане член на изпълнителния комитет на ФИФА. Той е получил бонус от 100 000 долара, въпреки че по това време не е заемал официален пост в световната централа. Възможно е дори сумата да е по-голяма - в размер на 125 000 долара.

Блатер твърди, че е платил за консултантски услуги, извършени от Колосков, в рамките на програмата за развитие на футбола "Гол". Трансферът обаче не е бил съгласуван нито с финансовата комисия на ФИФА, нито с членовете на изпълкома.

Блатер вече беше признат за виновен за едно нерегламентирано плащане - към президента на УЕФА Мишел Платини на стойност 2 млн. швейцарски франка. Заради това най-високопоставените футболни ръководители получиха осемгодишни наказания.

Срещу Блатер обаче се води и криминално разследване от швейцарските власти. 79-годишният швейцарец е заподозрян в престъпно нарушение на възложените му функции заради подписването на договор, който е нанесъл финансови щети на ФИФА.

Става въпрос за контракт за телевизионни права от 2005 г., подписан между Блатер и бившия вицепрезидент на ФИФА и шеф на КОНКАКАФ и Карибския футболен съюз Джак Уорнър, който пък беше отстранен от футбола до живот.

dnevnik.bg