"Мидтиланд" нанесе пореден удар по разклатеното самочувствие на "Манчестър юнайтед" с победа с 2:1 в Дания в първи мач от 1/16-финалите на Лига Европа.

Въпреки че не можеше да разчита на над 10 свои играчи, воденият Луис ван Гаал тим поведе в резултата с гол на Мемфис Депай. Домакините обаче успяха да обърнат и да спечелят с голове на Пионе Систо и Пол Онуачу.

В друг от ранните мачове във втория по сила европейски турнир "Борусия" (Дортмунд) взе комфортна преднина пред "Порто", след като победи с 2:0 у дома.

В титулярния състав на "Мидтиланд" като титуляр започна единственият останал български представител на този етап в турнира - Николай Бодуров.

Гостите от Манчестър пък нямаха никакъв късмет и Давид де Хеа се контузи по време на загрявката за мача и мястото му трябваше да бъде заето от Серхио Ромеро. Многото контузии в състава принудиха Луис ван Гаал за пръв път да заложи на Доналд Лов в стартовата единайсеторка.

"Червените дяволи" започнаха по-добре двубоя и направиха няколко хубави атаки, но Депай и Хуан Мата пропуснаха. Датският тим отвърна с много опасен удар на Хансен с глава, който бе избит от Ромеро много трудно.

В 37-ата минута домакините пропуснаха изключителна възможност, след като двама играчи се оказаха сами срещу Ромеро, но Кадлец се забави и аржентинският страж спаси. Секунди по-късно този пропуск бе наказан от "Юнайтед".

Джеси Лингард центрира отдясно, а Депай беше загубил равновесие, но някакси успя да овладее топката и след това да я промуши покрай стража на домакините Андерсен.

Минута преди края на първата част Систо изравни. Карик сгреши, а халфът на домакините проби добре през центъра, финтира Ерера и стреля от границата на наказателното поле. Получи се рикошет в крака на Смолинг и Ромеро не успя да се намеси.

В самото начало на втората част Лингард пропусна добра възможност, а малко след това и Мата не бе точен отблизо с глава. В 56-ата минута удар на Лингард срещна напречната греда, а осем минути по-късно Ромеро спаси гостите от сигурен гол, след като изби точен удар с глава на Онуачу.

В 77-ата минута домакините стигнаха до пълен обрат, след като появилият се като резерва Онуачу преодоля технично няколко играчи на "червените дяволи", като Мата изглеждаше най-неориентиран. След това нигерийският нападател стреля от границата на наказателното поле, пращайки топката в долния ляв ъгъл на вратата на безпомощния Ромеро.

В друг от ранните мачове днес "Борусия" (Дортмунд) взе комфортна преднина от два чисти гола срещу "Порто" в един от предварително сочените като най-оспорвани сблъсъци в тази фаза.

Головете за германския тим вкараха Лукаш Пишчек в 6-ата и Марко Ройс в 71-ата минуа. "Борусия" беше по-добрият отбор през целия мач и можеше да спечели и по-убедително, но Икер Касийяс няколко пъти се намеси решаващо.

"Драконите" пък играха прекалено дефанзивно и почти не успяха да застрашат жълто-черните, като така си гарантираха труден реванш в Португалия.

dnevnik.bg