Българският футболен съюз е получил зелена светлина от УЕФА за създаването на нова Суперлига, която да замени осакатената и останала с едва девет отбора А група. Планът е това да се случи още през лятото.

Според източници на "Капитал" от УЕФА са дали разрешение да се направи подобен нов старт на футболното първенство, но с изричното уточнение, че това ще е еднократен акт. Критериите за участие ще са по-завишени от досегашните лицензионни. Така ще се избегне възможността да се допуснат компромисите, които доведоха до състоянието на ЦСКА и "Локомотив" (София).

Основният въпрос е дали БФС ще успее да ускори и създаде навреме проекта за нова Суперлига, която да стартира от лятото. Времето бързо напредва, а извън дейностите по идейната концепция не се случва много на практика.

Плановете предвиждат да се започне с 12 отбора, за да може формално пред УЕФА да се оправдае липсата на спортно-технически критерии за попълване на групата. Дългосрочната цел е участващите състави да се върнат към нивата от минали години – 16. УЕФА след това ще прави собствен мониторинг на новите участници и на процедурата, за да я одобри.

От клубовете ще се изискват множество подобрения по стадионите, който е и основният и най-трудно разрешим проблем. За това се е искало съдействието на държавата. Премиерът Бойко Борисов лично е обещал да намери пари и начин да се отпуснат средства, но само при едно условие - да се реши въпросът с ЦСКА.

Според проучванията на "Капитал" е сигурно, че все повече се отива към вариант в новото първенство да участва създаденото миналото лято дружество ФК ЦСКА. През есента БФС отказа да картотекира играчите на червените в това дружество във В група, защото то е съвсем прясно и по процедурите трябва да започне от окръжните групи.

Дружество ще бъде допуснато да кандидатства за участие в Суперлигата. То е чисто откъм задължения, издържа се от Гриша Ганчев и според изпълнителния му директор Пламен Марков е "учудило всички футболисти и служители, че всичко се плаща навреме".

"Единият вариант е не без подкрепата на държавата да продължим с новия клуб - ФК ЦСКА, който няма никакви задължения към държавата и физически и юридически лица. Това вероятно е най-добрият и чист вариант", каза Марков в интервю за "Дарик".

За да да се случи това, Ганчев вероятно ще трябва да направи определен компромис и да купи от НАП поне правата върху марката на ЦСКА. Така ще придобие условно и правата върху историческите успехи на червените. Според няколко източници при създаването на новата лига ще залегне условното изискване да кандидатстват само клубове, които са припознати от феновете.

Като част от жертвите, които ще трябва да даде Гриша Ганчев, е и краят на елитния проект "Литекс". Отборът от Ловеч ще трябва да остане в Б група най-малкото за да се избегнат спекулациите при два свързани с него отбора в едно първенство.

Основният въпрос, който тепърва ще се решава, е как да се администрира първенството и то да заработи по пазарни правила. Проектът, в който участват активно служители на БФС, предвижда създаването на отделна компания, условно под шапката на "истинска Професионална футболна лига".

Идеята е да се използва модела на полската Екстракласа, където клубовете от бившата първа дивизия са създали акционерно дружество. Там със свой дял участва и местната федерация.

БФС ще запази ключовите комисии като съдийската и дисциплинарната. Новата ПФЛ ще се занимава с управлението на телевизионните и медийни права, маркетинга и ежедневното оперативно управление на първенството.

Клубовете ще бъдат одитирани по-често, а не веднъж годишно през февруари-март, за да може да се следи за доброто им финансово състояние. Ще се въвеждат и правила за повече прозрачност по отношение на заплати, трансфери, комисиони за агенти. В момента дори "Лудогорец" и "Левски" пропускат да публикуват финансови отчети. 

Дневник