До два месеца Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе дали Александър Томов и останалите трима подсъдими са източили над 30 млн. лв. от комбината "Кремиковци" и футболния клуб ЦСКА.

Бившият председател на Надзорния съвет на ЦСКА беше обвинен в длъжностно присвояване на средства в особено големи размери от металургичния комбинат "Кремиковци". В началото на миналата годината прокуратурата поиска 10 години затвор за Томов.

Политикът е обвинен за източването на близо 29 милиона лева от "Кремиковци", както и на 3.5 милиона евро от футболния ЦСКА.

През февруари 2015 г. Софийският градски съд постанови оправдателна присъда за четиримата. В средата на ноември 2015 г. Софийският апелативен съд (САС) потвърди оправдателната присъда.

Прокуратурата поиска днес от ВКС да върне делото на САС за ново разглеждане, а подсъдими и техните адвокати настояха четиримата окончателно да бъдат оправдани.

Томов отново беше категоричен, че делото срещу него е било поръчка.

'Имам абсолютни доказателства за политическа палка, диригентска, за този процес. Това са недопустими в една нормална европейска държава практики и съжалявам, че ще кажа имена, но в това е замесено лицето Георги Първанов, тогава президент на страната, и хора в кабинета на Станишев, т.е. лица, които са имали определен интерес. Какъв точно интерес, как, кога, нека да завърши процесът', заяви той, цитиран от БНР.

Томов коментира и настоящото финансово състояние на ЦСКА, като заяви, че клубът е бил фалиран умишлено, от което по думите му са спечелили мнозина. Според него зад ЦСКА е имало "политическа задна основа", чиято цел е била той да бъде премахнат от клуба.

"Има лица, свързани с политиката, но няма да кажа днеска имена. Те са действали и действащи включително", допълни Александър Томов.

dnevnik.bg