Международната федерация по лека атлетика (IAAF) разшири списъка с руски лекоатлети, които ще следени за употреба на допинг.

Бройката на спортистите, които могат да бъдат тествани по всяко време от денонощието, беше увеличена от 211 на 218, а според информации в медиите ще стават и още повече с течение на времето.

Сред атлетите са лидерите на националния отбор на Русия Елена Исинбаева, Екатерина Конева, Даря Клишина, Александър Менков, Анна Чичерова, Сергей Шубенков.

В списъка присъстват и имена на спортисти, които са попадали под подозрение или вече са нарушавали антидопинговите правила, като Елена Лашманова, Мария Савинова, Татяна Чернова, Лилия Шобухова, Александър Яргункин, Юлия Зарипова и други.

Допинг скандалът в руската лека атлетика избухна през миналата година след документален филм на германската телевизия ARD, в който се разкриваха подробности за стимулирането със забранени вещества на руски атлети и прикриването на положителните им проби.

Впоследствие IAAF започна разследване на случая и акредитацията на Московската антидопингова лаборатория беше отнета. Руските летоатлети пък в момента са лишени от право на участие в международни турнири, като съществува вероятност санкцията да не бъде отменена и за олимпиадата в Рио де Жанейро през август.

dnevnik.bg