Националният ансамбъл по художествена гимнастика се завърна днес в България, след като през уикенда взе участие в първия за сезон турнира от Гран при. В Москва възпитаничките на Ина Ананиева завоюваха злато в многобоя и сребърни медали на отделните уреди.

Ансамбълът на домакините пък грабна сребро в многобоя и зае първото място на пет ленти и на два обръча и три бухалки, въпреки че допуснаха много грешки. По общо мнение оценките на руските гимнастички са били доста завишени.

"Ние това си го знаем и затова винаги сме учудени, когато сме преди тях", заяви Михаела Маевска. "Усещането да победиш Русия е много хубаво. На тях им беше доста криво, но ние си изиграхме съчетанията, а те - не."

По думите й съчтанията на руския ансамбъл за олимпийската година са много сложни и трудни. "Особено това на обръч и бухалки, но не го изиграха и не можа да се види особено. Като елементи обаче има доста сложни неща."

Маевска се надява въпреки фаворизирането на рускините от съдиите България да се пребори за златните медали в Рио. "Ние ще опитаме да покажем по най-добрия начин нашите съчетания, да не допускаме грешки, да знаем, че сме направили всичко възможно, пък вече каквото ни дадат", каза още тя.

Старши треньорът Ина Ананиева изрази задоволство, че композициите на България са били оценени добре от съдиите и специалистите като "изключително сложни и атрактивни". "Харесаха ги, но има още какво да работим. Технически трябва да се изчистят нещата.

Според нея гимнастичките няма да изпаднат в еуфория от победата в Москва. "Момичетата са разумни, с много опит и рутина зад гърба си. Те знаят, че това е просто едно състезание."

Относно съдийството тя заяви: "Никога не си позволявам да коментирам съдийството, защото не е моя работа. Аз мога да коментирам играта на момичетата."

А попитана дали е нормално с толкова много грешки рускините да имат равни и дори по-високи оценки от българките, допълни: "По принцип не е нормално."

 

Християна Тодорова сподели, че отборът не е очаквал да спечели за втора поредна година златните медали в Москва. "Целта ни беше да си покажем новите компоцизии и те да бъдат харесани от специалистите и публиката. Мисля, че успяхме."

"Много хора ни казаха, че композициите ни са доста силни, но така и трябва да бъде в олимпийска година. За да можем да спечелим медал в Рио, трябва да сме по-интересни и по-оригинални. Рускините имат доста силни композиции, но и всички останали отбори имат, което е нормално", допълни тя.

dnevnik.bg