Кандидатите за президентския пост на ФИФА за последно лобираха преди изборите, които ще се проведат утре на извънреден конгрес на световната централа в Цюрих.

Петимата претенденти за наследник на Сеп Блатер обиколиха срещите на ръководствата на шестте континентални конфедерации.

Те започнаха тура си от събранието на КОНКАКАФ, където считаният за фаворит шейх Салман от Бахрейн обеща на членовете да запази привилегиите им, полагащи им се в отделните комисии. Той заяви, че смята да попречи на съкращаването на комитетите от 26 на 9, както предвиждат проектореформите.

Това е един от най-големите проблеми, наследени от управлението на Сеп Блатер, който организираше скъпоплатени екскурзии и големи командировъчни за членовете на всички комисии. Шейх Салман очевидно не се разграничава от това и няма проблем с него, въпреки че твърди, че ще промени посоката на развитие на ФИФА.

"Уверявам ви, че броят на ангажираните по някакъв начин хора ще се запази, без значение как - чрез временни комисии, работни групи или каквото и да е. Имаме нужда от повече от вас, това е инвестиция в хората", съвсем откровено заяви шейхът и обеща, че ще продължи спонсорирането на проекти за развитие, на които разчитат предимно малките държави.

Друг от кандидатите - Джани Инфантино, който е кандидатът на УЕФА, обяви, че ФИФА трябва да инвестира в развитието на футбола.

"Трябва да се фокусираме върху това. Ако спрем да се занимаваме с политика и започнем да правим футбол, светът ще ни гледа и ще ни се възхищава", заяви Инфантино.

Изпълняващият длъжността президент Иса Хаяту също се срещна с представителите на конфедерациите и ги предупреди, че светът ги гледа и решението им е съдбоносно.

"Това е нашата възможност да докажем, че сме обединени в желанието си да изградим по-силна ФИФА. Всяка една от реформите, които ще бъдат гласувани утре е изключително важна за бъдещето на централата. Ключово е да се обединим зад човека, който спечели изборите", каза Хаяту.

dnevnik.bg