Седем български боксьори ще участват във финалите на 67-ия турнир за купа "Странджа". Във вечерната сесия победи постигнаха Станимира Петрова, Даниел Асенов (52), Симеон Чамов (69) и Петър Белберов (+91).

През деня общо десет българи се включиха в полуфиналите, а трима отпаднаха - Светлана Каменова (60) и Габриела Димитрова (54) при жените и Николай Коев (69).

Преди година България имаше петима финалисти (двама мъже и три жени) и спечели четири титли.

Европейският шампион Даниел Асенов направи нов силен мач в категория до 52 килограма. Той победи 3:0 (29:28, 30:27, 29:28) Ким Инкю. Кореецът превъзхождаше ръстово съперника си, но Асенов компенсира с агресивна игра.

"Не беше най-добрият ми мач, изморих се, но и той не бе случаен боксьор. Получих доста удари, но чувствах, че го превъзхождам. Във финала ме очаква още по-тежък сблъсък, но ще дам всичко от себе си и се надявам отново да спечеля", каза Асенов.

Съперникът му във финала ще е бронзовия медалист от световното първенство в Доха 2015 Ху Джингуан от Китай. Миналата година Асенов остана с бронзов медал на "Странджа", след като получи лекарска забрана заради сериозна аркада и не можа да изиграе полуфиналния си мач.

Носителят на купа "Странджа" за 2015 година Симеон Чамов заслужи място във финала при 69-килограмовите. Той се изправи срещу Коев, с когото се познават отлично. Срещата им се превърна по-скоро в игра на нерви, в която Коев свали ръкавиците след края на втория рунд и Чамов спечели с технически нокаут.

Във финала шампионът ще спори с Махмуд Гаипов от Узбекистан, победил в другия полуфинал бронзовия медалист от световното първенство в Доха Лю Вей от Китай.

В най-зрелищния мач за вечерта Петър Белберов измъкна победата с 2:1 (29:28, 29:28, 28:29) Фрейзър Едиард Кларк, който е шампион в София от "Странджа 2014". След като съдиите предпочетоха англичанина в първия рунд, дадоха предимство на българина във втория. Серия от удари на Белберов в самия край на мача наклони вежните в негова полза. Недоволен от съдийското решение, Кларк се самопровъзгласи за победител на слизане от ринга.

Във финала българинът ще срещне руснака Максим Бабанин, който се класира без игра.

Финалните мачове започват в събота в 16.00 часа.

Дневник